Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Estimation of the content of selected active substances in primary and secondary herbal brews by UV-VIS and GC-MS spectroscopic analyses.

Opis bibliograficzny

Estimation of the content of selected active substances in primary and secondary herbal brews by UV-VIS and GC-MS spectroscopic analyses. [AUT.] JAKUB WYROSTEK, [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] URSZULA PANKIEWICZ, EWA SOLARSKA. J. Anal. Methods Chem. 2020 Vol. 2020 Article ID 8891855, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1155/2020/8891855
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Analytical Methods in Chemistry 2020 Vol. 2020, Article ID 8891855
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Primary and secondary herbal brews were tested for the content of polyphenolic compounds, flavonoids, and essential oil. The brewing process was carried out at an initial temperature of 95°C and different time parameters (5, 10, 15, and 30 min). A secondary brewing was also carried out to estimate the reuse of the herbal material. The highest content of polyphenol compounds and flavonoids was determined in the primary peppermint brews (4017 mg L−1 and 360 mg L−1, respectively). The secondary brews were characterised by a lower content of active substances than the primary brews. The study showed that the herbal postbrewing material contained significant levels of essential oil (from 13.04% to 95.65%) and may be an alternative source of volatile bioactive compounds.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47493) wydawnictwo ciągłe #47493

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,193
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 listopada 2020 11:15
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się