Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wykorzystanie świń rodzimej rasy puławskiej jako źródła wysokiej jakości surowca do wytwarzania produktów regionalnych.

Opis bibliograficzny

Wykorzystanie świń rodzimej rasy puławskiej jako źródła wysokiej jakości surowca do wytwarzania produktów regionalnych. [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, MARCIN HAŁABIS, ANNA LITWIŃCZUK, PIOTR SKAŁECKI, PIOTR DOMARADZKI. Prz. Hod. 2020 R. 88 nr 4 s. 14-16, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Przegląd Hodowlany 2020 R. 88 nr 4, s. 14-16
Rok: 2020
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

There is currently an increase in interest in pork of high value for processing and eating value, as well in highquality cured meat. These requirements are met by raw meat obtained from native pig breeds. The aim of the research was to analyse the quality of raw, cooked and cured meat from pigs of the Pulawska breed. The analyses showed that the physical parameters of the meat were at a level characteristic of standard quality meat, while the analysis of the chemical composition confirmed its high nutritional value. The heat-treated meat also had optimal quality parameters, which demonstrates the high eating value of raw meat obtained from Pulawska fatteners. In this regard, the most beneficial type of processing was steaming. The laboratory analyses of cured meat indicated high nutritional value in terms of protein and fat content, with a low content of table salt and trace amounts of nitrates and nitrites. Consumers pointed out the high overall quality of the products, especially their flavour.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47556) wydawnictwo ciągłe #47556

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 grudnia 2020 12:32
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się