Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Prebiotic potential of oligosaccharides obtained by acid hydrolysis ofα-(1→3)-glucan from Laetiporus sulphureus: A pilot study.

Opis bibliograficzny

Prebiotic potential of oligosaccharides obtained by acid hydrolysis ofα-(1→3)-glucan from Laetiporus sulphureus: A pilot study. [AUT. KORESP.] ADRIAN WIATER, ADAM WAŚKO, [AUT.] PAULINA ADAMCZYK, KLAUDIA GUSTAW, MAŁGORZATA PLESZCZYŃSKA, KAMILA WLIZŁO, MARCIN SKOWRONEK, MICHAŁ TOMCZYK, JANUSZ SZCZODRAK. Molecules (Basel,Online) 2020 Vol. 25 Issue 23 Article number: 5542, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules25235542
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2020 Vol. 25 Issue 23, Article number: 5542
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Increasing knowledge of the role of the intestinal microbiome in human health and well-being has resulted in increased interest in prebiotics, mainly oligosaccharides of various origins. To date, there are no reports in the literature on the prebiotic properties of oligosaccharides produced by the hydrolysis of pure fungal α-(1→3)-glucan. The aim of this study was to prepare α-(1→3)-glucooligosaccharides (α-(1→3)-GOS) and to perform initial evaluation of their prebiotic potential. The oligosaccharides were obtained by acid hydrolysis of α-(1→3)-glucan isolated from the fruiting bodies of Laetiporus sulphureus and then, characterized by HPLC. Fermentation of α-(1→3)-GOS and reference prebiotics was compared in in vitro pure cultures of Lactobacillus, Bifidobacterium, and enteric bacterial strains. A mixture of α-(1→3)-GOS, notably with a degree of polymerization of 2 to 9, was obtained. The hydrolysate was utilized for growth by most of the Lactobacillus strains tested and showed a strong bifidogenic effect, but did not promote the growth of Escherichia coli and Enterococcus faecalis. α-(1→3)-GOS proved to be effective in the selective stimulation of beneficial bacteria and can be further tested to determine their prebiotic functionality.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47570) wydawnictwo ciągłe #47570

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,412
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 grudnia 2020 09:52
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się