Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pro-health and functional properties of goji berry (Lycium spp.).

Opis bibliograficzny

Pro-health and functional properties of goji berry (Lycium spp.). [AUT.] IWONA SZOT, MYKHAILO ZHURBA, SVITLANA KLYMENKO. Agrobiodivers. improv. nutr., health life qual. 2020, No. 4 s. 134-145, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Goji (Lycium L.) fruit has been an important element of traditional Chinese medicine for centuries. In Asian countries, they are used as an essential component of a healthy diet, a source of many nutrients. Due to their health-promoting properties and chemical composition (phenolic acids, flavonoids, pro-anthocyanidins, coumarins, tannins, carotenoids, anthocyanins), they deserved the term superfruit. In recent years, goji berries have also become very popular in Europe and America. The fruit is used primarily after drying and is available in the form of various supplements. Two species of Lycium barbarum L. and Lycium chinense Mill. are cultivated on a larger scale. These species are closely related to each other. They differ slightly in morphological features. L. chinense leaves are longer and wider than L. barbarum. L. chinense fruits are slightly smaller and more elongated. There are several less specific species and botanical varieties in natural sites in central and western China, such as L. barbarumvar. aurantiocarpum, L. chinense var. potaninii, L. ruthenicum, L. truncatum. Not only fruits contain biologically active substances, but also other parts of plants, especially leaves. This review highlights the healing properties of the fruits and leaves of these species. The most valuable and most interesting component of goji berries is the water-soluble bioactive polysaccharide complex LBP (Lycium Barbarum Polysaccharides) playing an important therapeutic role. The LBP complex has a beneficial effect on the functions of the immune system, inhibits the growth of cancer cells, has antioxidant properties, improves the function of the digestive tract, well-being and sleep quality. Due to the presence of LBP, goji fruit extracts have a hypoglycemic effect, lowering the content of lipids in the blood serum. The diversity of their use as food, medicinal and cosmetic agents was shown.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47576) wydawnictwo ciągłe #47576

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 grudnia 2020 16:09
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się