Kształtowanie zdrowia dziecka na przykładzie spożycia probiotyków wśród dzieci w wieku 1-6 lat (Consumption of probiotics among children aged 1-6 and their health)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Jednym z istotnych czynników wpływających na zdrowie dziecka w wieku 1-6 lat jest liczebność i jakość mikrobiota czyli obecność w organizmie wielu gatunków bakterii, grzybów, archeonów oraz wirusów. Kolonizują one ciało noworodka w trakcie porodu, karmienia piersią, w wyniku kontaktu ze środowiskiem naturalnym a w późniejszym wieku podczas spożywania żywości szczególnie tej powstałej w wyniku fermentacji mlekowej. Jednak stosowanie leków tj.: antybiotyki czy sterydy zuboża bioróżnorodność dziecięcego mikrobiomu. Dlatego spożywanie probiotyków przez dzieci w wieku 1-6 lat może poprawić jakość mikrobiota i w ten sposób pomóc w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W celu zbadania spożycia probiotyków przez dzieci przeprowadzono kwestionariusz ankietowy wśród 376 rodziców.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 18 grudnia 2020 10:17 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 1 stycznia 2023 23:11 |