Menu
Tytuł:The amaranth seeds as a source of nutrients and bioactive substances in human diet.
Autorzy:[AUT.] Barbara Skwaryło-Bednarz , Patrycja Maria Stępniak , Agnieszka Jamiołkowska , [AUT. KORESP.] Marek Kopacki , [AUT.] Anna Krzepiłko , Hanna Klikocka .
Szczegóły:Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2020 Vol.19 Issue 6, s. 153-164
Streszczenie:

Amaranth is one of the oldest arable crop in the world. It was brought to Europe around the 17th century, but as an ornamental plant. It was not until the 1970s, after thorough examination of the chemical composition of amaranth seeds, that in effect of which the nutritional value of this plant was rediscovered and recognized. Since then, there has been increased interest in amaranth as a ‘plant with a future’. A great deal of scientific research has been carried out, leading to recognition of its nutritional, ecological, agricultural and health-promoting values (especially for the prevention and treatment of diseases of the cardiovascular, nervous and digestive systems). Among cultivated amaranths species Amaranthus caudatus, Amaranthus cruentus and Amaranthus hypochondriacus have the highest nutritional value. However, differences in the nutrient content are also noticeable between these species. One of the attributes of this plant is the high content of highly digestible complete protein and the presence of all essential amino acids in the seeds. The seeds also contain large amounts of gluten-free starch with a small grain diameter, fibre, vitamins and minerals. Furthermore, they have a high fat content compared to cereal grains. Amaranth oil consists mainly of unsaturated fatty acids (oleic, linoleic and linolenic). Some of the unsaturated fatty acids, such as linolenic acid, are exogenous fatty acids, essential for the human body. Valuable components of the fatty acid fraction include squalene, tocopherols and tocotrienols. These compounds are particularly valuable due to their antioxidant properties.

Strona WWW:https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/asphc/article/view/302
DOI10.24326/asphc.2020.6.13
BPP ID:(46, 47639) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 47639
PBN UID:600b236e2467f0174270e381
Rok:2020
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ MNiSW/MEiN:praca oryginalna
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND)
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty MNiSW/MEiN:100,00
Impact factor:0,673
Rekord utworzony:5 stycznia 2021 08:05
Rekord zaktualizowany:1 stycznia 2023 23:12

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb; wersja 202504.1178
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202504.1178 dnia 01-07-2025 o godzinie 06:54
Baza danych © 2025 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się