Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi (Amf) and plant irrigation with yield – forming factors in organic sweet pepper (Capsicum annuum l.) cultivation.

Opis bibliograficzny

Inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi (Amf) and plant irrigation with yield – forming factors in organic sweet pepper (Capsicum annuum l.) cultivation. [AUT.] HALINA BUCZKOWSKA, ANDRZEJ SAŁATA. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2020 Vol.19 Issue 2 s. 125-138, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2020.6.11
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2020 Vol.19 Issue 2, s. 125-138
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Sensitivity of plants of the genus Capsicum to water deficiency is a great problem in the cultivation of sweet and hot pepper. It is becoming necessary to use plant irrigation during the growing season and to apply alternative methods that increase plant tolerance to water deficit. A large role in this regard is given to arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) which contribute to enhanced water supply to plants by increasing the absorptive area of the root system. The effects of AMF inoculation and irrigation of plants of a native sweet pepper cultivar, ‘Roberta F1’, on fruit yield and yield structure as well as on fruiting dynamics were determined in a study conducted over the period 2016–2018 in an organic farm located in south-eastern Poland. The highest total and marketable yield as well as the largest number of pepper fruits produced were obtained for pepper cultivation with simultaneous AMF inoculation and irrigation throughout the entire growing season. Yield and number of pepper fruits were affected to a greater extent by AMF colonization than by plant irrigation. Inoculation of plants with AMF at the transplant stage also beneficially affected earliness of fruiting. Moreover, AMF inoculation and irrigation of plants significantly reduced the incidence of blossom-end rot (BER).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47641) wydawnictwo ciągłe #47641

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,673
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 stycznia 2021 08:13
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się