Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of processing on antioxidant and anticholinesterase activities of bilberry (Vaccinium Myrtillus L.) juice.

Opis bibliograficzny

Effect of processing on antioxidant and anticholinesterase activities of bilberry (Vaccinium Myrtillus L.) juice. [AUT.] KAMILA BOROWIEC, [AUT. KORESP.] DOMINIK SZWAJGIER. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2020 Vol. 19 Issue 6 S. 113-123, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2020.6.10
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2020 Vol. 19 Issue 6, S. 113-123
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Bilberry fruit is a valuable source of many antioxidant and anticholinesterase agents. Thus, the aim of the present study was to determine the effect of heat treatment combined with enzyme preparations on the antioxidant and anticholinesterase activity of bilberry juices. Each bilberry juice efficiently ‘scavenged’ DPPH and ABTS radicals. The highest ability to remove DPPH radicals was found in pre-heated (80–90°C, 5 min) and non-heated (only 50–55°C, 2 h) juices obtained using Pectinex BE XXL. The pre-heating treatment caused an increase in the anti-acetylcholinesterase activity compared to non-heated juices, with the highest elevation (p < 0.05) recorded for juice produced using Panzym BE XXL. Similarly, the heat pretreatment caused an increase in the anti-butyrylcholinesterase activity in bilberry juices. The combined application of pre-heating and enzyme preparations during juice processing resulted in an increase in the antioxidant and anticholinesterase activities of the end juices.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47648) wydawnictwo ciągłe #47648

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,673
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 stycznia 2021 07:59
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się