Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of the level of organic dust and mould spores in the work environment of baker.

Opis bibliograficzny

Assessment of the level of organic dust and mould spores in the work environment of baker. [AUT.] ŁUKASZ WLAZŁO, [AUT. KORESP.] BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, [AUT.] ANNA CHMIELOWIEC-KORZENIOWSKA, PIOTR MAKSYM, HALINA PAWLAK, JACEK KAPICA. Indian J. Occup. Environ. Med 2020 Vol. 24 Issue 3 s. 137-141, il., bibliogr., sum. DOI: 10.4103/ijoem.IJOEM_51_19
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study was conducted to determine the level of fungal contamination of the air in bakeries to assess health hazards for workers. Materials and Methods: Six bakeries producing traditionally baked goods were selected for the study. After a background survey, samples of exhaled air were collected to test for fungal aerosols. The inhalable and respirable fraction in the bakery air environment was measured by the gravimetric method. Statistical Analysis Used: All data analyses were performed using Statistica software (v 8.0). Results: The mean concentration of fungi and particles in the bakeries did not exceed the recommended levels. The air in the bakeries had a low level of microbial contamination. The identified fungi included biological agents from hazard group 2. Conclusions: Proper employee training and the introduction of preventive measures (including both individual and group protection) can significantly reduce employees’ exposure and thus their occupational risk.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47673) wydawnictwo ciągłe #47673

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 stycznia 2021 11:03
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się