Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of L-proline on cellular responses of hen erythrocytes subjected to thermal stress.

Opis bibliograficzny

Effects of L-proline on cellular responses of hen erythrocytes subjected to thermal stress. [AUT.] ALEKSANDRA SZABELAK, [AUT. KORESP.] ADAM BOWNIK, [AUT.] SEBASTIAN KNAGA, KORNEL KASPEREK. J. Therm. Biol. 2021 Vol. 96 Article number 102855, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jtherbio.2021.102855
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Thermal Biology 2021 Vol. 96, Article number 102855
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Little is known on the protective effects of L-proline on hen erythrocytes. The aim of the study was to determine the protective effects of this amino acid at concentrations of 50 μg/mL, 100 μg/mL, 200 μg/mL in hen erythrocytes subjected to temperatures 41 °C, 43 °C and 45 °C for 1 h and 4 h. The following cellular parameters were determined: viability, morphological alterations, caspase 3/7 activity, heat shock protein HSP70 1A activity and glutathione level. The results showed that exposure to 43 °C and 45 °C resulted in a decrease of viability and increased morphological alterations of the non-treated erythrocytes. Caspase 3/7 activity was increased only at 45 °C, however HSP70 1A activity and glutathione level were increased in the temperature-dependent manner. On the other hand, erythrocytes additionally exposed to L-proline showed alterations of the parameters when compared to the non-treated cells. L-proline at 50 μg/mL and 100 μg/mL increased caspase 3/7 activity at both 41 °C and 43 °C, however it was less augmented at all the concentrations at 45 °C. Glutathione level was decreased in heat-stressed (at 43 °C and 45 °C) hen erythrocytes treated with L-proline (at 50 μg/mL and 100 μg/mL) but it was increased at 200 μg/mL. HSP70 1A activity was augmented in a concentration- and temperature-dependent manner. The results indicate that proapoptotic or antiapoptotic effects of L-proline depend on its concentration and temperature of heat stress and thermoprotective effects induced by the amino acid on some parameters in hen erythrocytes may be a result of stimulation of antioxidative defense and stimulation of HSP70 1A activity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47808) wydawnictwo ciągłe #47808

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,189
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 lutego 2021 09:06
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się