Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Acclimation of photosynthetic processes and metabolic responses to elevated temperatures in cereals.

Opis bibliograficzny

Acclimation of photosynthetic processes and metabolic responses to elevated temperatures in cereals. [AUT. KORESP.] TIBOR JANDA, [AUT.] JUDIT TAJTI, KAMIRAN A. HAMOW, TIHANA MARČEK, BETI IVANOVSKA, GABRIELLA SZALAI, MAGDA PÁL, EWA DOROTA ZALEWSKA, ÉVA DARKÓ. Physiol. Plant. (Kbh 1948) 2021 Vol.171 Issue 2 s. 217-231, il., bibliogr.,sum. DOI: 10.1111/ppl.13207
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Physiologia Plantarum (København.1948) 2021 Vol.171 Issue 2, s. 217-231
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the present work was to better understand the molecular mechanisms of heat acclimation processes in cereals. A large number of winter and spring wheat, barley and oat varieties were grown under either control conditions (22/20°C) or under a mild heat stress (30°C) that induce the acclimation processes. The temperature dependence of chlorophyll a fluorescence induction and gas exchange parameters showed that heat acclimation increased the thermotolerance of the photosynthetic apparatus, but these changes did not differ sharply in the winter–spring type cereals. Similarly, to wheat, elevated temperature also led to increasing transpiration rate and reduced water use efficiency in barley and oat plants. A non-targeted metabolomic analysis focusing on polar metabolites in two selected barley (winter type Mv Initium and spring type Conchita) and in two oat varieties (winter type Mv Hópehely and spring type Mv Pehely) revealed substantial differences between both the two species and between the acclimated and non-acclimated plants. Several compounds, including sugars, organic acids, amino acids and alcohols could be separated and detected. The expression level of the CYP707, HSP90, galactinol synthase, raffinose synthase and α-galactosidase genes showed genotype-dependent changes after 1 day; however, the CYP707 was the only one, which was still upregulated in at least some of the genotypes. Results suggest that heat acclimation itself does not require general induction of primary metabolites. However, induction of specific routes, e.g. the induction of the raffinose family oligosaccharides, especially the synthesis of galactinol, may also contribute the improved heat tolerance in cereals.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47850) wydawnictwo ciągłe #47850

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,081
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 marca 2021 12:01
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się