Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Cholesterol content, fatty acid profile and health lipid indices in the egg yolk of eggs from hens at the end of the laying cycle, following alpha-ketoglutarate supplementation.

Opis bibliograficzny

Cholesterol content, fatty acid profile and health lipid indices in the egg yolk of eggs from hens at the end of the laying cycle, following alpha-ketoglutarate supplementation. [AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT.] ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, PIOTR DOMARADZKI, RENATA PYZ-ŁUKASIK, JANINE DONALDSON, SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ. Foods 2021 Vol. 10 Issue 3 Article number 596, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods10030596
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2021 Vol. 10 Issue 3, Article number 596
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The current study aimed to assess the effects of dietary alpha-ketoglutarate (AKG) supplementation to laying hens on the fatty acid (FA) profile and cholesterol levels of the egg yolk at the end of production cycle. The experiment was performed on forty-eight Bovans Brown laying hens randomly assigned to either a control group (CONT) or a group supplemented with AKG. The CONT group was fed the basal diet, and the AKG group was fed the basal diet plus 1.0% AKG from the 31st until the 60th week of age, when FA profile, fat and cholesterol content of the egg yolks were determined. No significant changes in the cholesterol and total fat content of the egg yolks were observed. However, there were positive (the decrease in n-6 FA and the increase in MUFA), and negative (decrease in PUFA and n-3 FA, increase in TI and n-6/n-3 ratio) changes in FA profile following AKG supplementation. In conclusion, it was shown that dietary AKG after a 30-week long supplementation influence FA profile in egg yolk and its nutritional value.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47882) wydawnictwo ciągłe #47882

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,561
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 marca 2021 12:04
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się