Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of fermented rapeseed meal on the gastrointestinal microbiota and immune status of rabbit (Oryctolagus cuniculus).

Opis bibliograficzny

Effect of fermented rapeseed meal on the gastrointestinal microbiota and immune status of rabbit (Oryctolagus cuniculus). [AUT.] ŁUKASZ WLAZŁO, [AUT. KORESP.] DOROTA KOWALSKA, [AUT.] PAWEŁ BIELAŃSKI, ANNA CHMIELOWIEC-KORZENIOWSKA, [AUT. KORESP.] MATEUSZ OSSOWSKI, [AUT.] MAREK ŁUKASZEWICZ, ANNA CZECH, BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK. Animals 2021 Vol. 11 Issue 3 Article number 716, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani11030716
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2021 Vol. 11 Issue 3, Article number 716
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The present study was conducted to determine the effect of the use of varying amounts of fermented rapeseed meal in diets for rabbits on the immune status and microbiota of segments of the GIT. Forty 35 day old rabbits used in the experiment were assigned to four groups: the control group (group C) were fed a standard diet and the experimental received 4%, 8% or 12% fermented rapeseed meal (included in place of standard soybean meal). Class A, G and M immunoglobulins were determined in the blood plasma. In the food content collected after slaughter, microbiological parameters were determined for individual sections of the digestive tract. Rabbits from the groups receiving a diet with an increased proportion of fermented rapeseed meal (8% or 12%) had lower concentrations of anaerobic bacteria and Escherichia coli in the intestinal contents. Research has shown that the increase in intake of fermented rapeseed meal was correlated with an increase in the correlations between the immunoglobulin level and the size of the microbial population in the GIT. In light of the presented results fermented rapeseed meal, by supplying valuable bioactive substances, appears to be a good component in the diet of rabbits, enhancing immune system development and helping to prevent disturbances of the gut microbiota.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47888) wydawnictwo ciągłe #47888

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,231
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 marca 2021 08:02
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się