Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Preliminary results of effect of rotational grazing of farmed red deer (Cervus elaphus) on the biochemical status of soil.

Opis bibliograficzny

Preliminary results of effect of rotational grazing of farmed red deer (Cervus elaphus) on the biochemical status of soil. [AUT.] BARBARA FUTA, [AUT. KORESP.] KATARZYNA TAJCHMAN, [AUT.] ŻANETA STEINER-BOGDASZEWSKA, LESZEK DROZD, TOMASZ M. GRUSZECKI. Agronomy-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 3 Article number 558, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy11030558
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 3, Article number 558
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to identify the trends and dynamics of changes in the chemical and biochemical properties of soil induced by rotational grazing of farmed deer. Soils pH and the content of mineral nitrogen forms, total nitrogen, and organic carbon were determined in the study and the activity of three soil enzymes. The monitored soils were slightly acidic and neutral, with pH in 1 mol KCldm−3 ranging from 6.37 to 7.03. The contents of content of organic carbon, total nitrogen in the monitored soils were in the range of 9.42–19.37 gkg−1 and 1.13–2.24 gkg−1, respectively, while the contents of N-NH4+ and N-NO3− of 1.34–7.08 mgkg−1 and 102.8–619.5 mgkg−1, respectively. The mean levels of nitrate nitrogen in the pasture soils were lower than that in the mown soil. The soils from the pastures were characterized by a higher level of available phosphorus, potassium, and magnesium forms than the mown soil. In the deer grazing areas, the activity of all enzymes was clearly higher than in the soil from the control plot. The results of the present pilot study have demonstrated a positive effect of cervid grazing on the biochemical parameters of the soil environment

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47929) wydawnictwo ciągłe #47929

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,949
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 marca 2021 11:22
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się