Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

A comprehensive review on plant-derived mucilage:characterization, functional properties, applications, and its utilization for nanocarrier fabrication.

Opis bibliograficzny

A comprehensive review on plant-derived mucilage:characterization, functional properties, applications, and its utilization for nanocarrier fabrication. [AUT.] MANSURI M. TOSIF, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT.] AARTI BAINS, RAVINDER KAUSHIK, SANJU BALA DHULL, [AUT. KORESP.] PRINCE CHAWLA, [AUT.] MAGDALENA WALASEK-JANUSZ. Polymers (Basel) 2021 Vol. 13 Issue 7 Article number 1066, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/polym13071066
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Polymers 2021 Vol. 13 Issue 7, Article number 1066
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Easily sourced mucus from various plant parts is an odorless, colorless and tasteless substance with emerging commercial potential in agriculture, food, cosmetics and pharmaceuticals due to its non-toxic and biodegradable properties. It has been found that plant-derived mucilage can be used as a natural thickener or emulsifier and an alternative to synthetic polymers and additives. Because it is an invisible barrier that separates the surface from the surrounding atmosphere, it is used as edible coatings to extend the shelf life of fresh vegetables and fruits as well as many food products. In addition to its functional properties, mucilage can also be used for the production of nanocarriers. In this review, we focus on mucus extraction methods and its use as a natural preservative for fresh produce. We detailed the key properties related to the extraction and preservation of food, the mechanism of the effect of mucus on the sensory properties of products, coating methods when using mucus and its recipe for preserving fruit and vegetables. Understanding the ecological, economic and scientific factors of production and the efficiency of mucus as a multi-directional agent will open up its practical application in many industries.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47963) wydawnictwo ciągłe #47963

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,967
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 marca 2021 08:34
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się