Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Naturalne czynniki antyoksydacyjne przedłużające trwałość i poprawiające cechy organoleptyczne mięsa.

Opis bibliograficzny

Naturalne czynniki antyoksydacyjne przedłużające trwałość i poprawiające cechy organoleptyczne mięsa. [AUT.] STAREK-WÓJCICKA A., OSMÓLSKA E.. Gosp. Mięs. 2021 Nr 3 s. 24-27, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2021 Nr 3, s. 24-27
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Polski:

Jakość mięsa zależy od wielu czynników, decydujących o jego wartości użytkowej oraz jednoznacznie precyzujących, czy jest ono odpowiednie pod względem wartości odżywczej dla konsumenta. Wyznacznikami jakości mięsa są: soczystość, kruchość, pożądany i właściwy smak oraz zapach. Co bardzo ważne, pojęcie jakości mięsa obejmuje również takie kryteria jak dyspozycyjność oraz bezpieczeństwo zdrowotne. Obecnie badania nad przedłużeniem okresu trwałości produktów zostały nakierowane na zastosowanie roślin leczniczych (m.in. sumaka, czarnuszki i miłorzębu japońskiego), które redukują utlenianie i mikroorganizmy chorobotwórcze.

Angielski:

The quality of meat depends on many factors that determine its utility value and clearly define whether it is suitable in terms of nutritional value for the consumer. The indicators of meat quality are: juiciness, tenderness, desired and proper taste and aroma. Importantly, the concept of meat quality also includes such criteria as availability and health safety. Currently, research on extending the shelf life of products has been focused on the use of medicinal plants (including sumac and Nigella sativa, Japanese ginkgo), which reduce oxidation and pathogenic microorganisms.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47972) wydawnictwo ciągłe #47972

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 marca 2021 12:42
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się