Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of glycerol usage for the extraction of anthocyanins from black chokeberry and elderberry fruits.

Opis bibliograficzny

Evaluation of glycerol usage for the extraction of anthocyanins from black chokeberry and elderberry fruits. [AUT.] GRAŻYNA KOWALSKA, JAKUB WYROSTEK, RADOSŁAW KOWALSKI, URSZULA PANKIEWICZ. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants 2021 Vol. 22 Article number 100296, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jarmap.2021.100296
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Anthocyanins can be used as natural pigments and health-promoting components. The extraction methods of obtaining those phytocompounds are of particular interest. Therefore, the objective of the presented study was to evaluate the possibility of using water-glycerol systems for the acquisition of anthocyanin extracts from fruits of black chokeberry and from elderberry fruits. Glycerol is characterised by a lower polarity compared to water, due to which its presence enhances the efficiency of extraction of anthocyanins from the plant material. It was demonstrated that the highest concentration of anthocyanins was obtained for a water-glycerol system with 50 % glycerol concentration, at extraction temperatures of 20°C and 50°C. The extraction system with 65 % glycerol content was optimal in the case of extraction conducted at temperature of 80°C. The study showed that glycerol can be an alternative solvent in the extraction of anthocyanins, replacing e.g. ethanol which for various reasons cannot always be used in food products, due to e.g. age or health-related limitations.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48059) wydawnictwo ciągłe #48059

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,945
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 kwietnia 2021 12:10
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się