Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Surface properties of gluten deposited on cold plasma-activated glass.

Opis bibliograficzny

Surface properties of gluten deposited on cold plasma-activated glass. [AUT.] ALEKSANDRA NUCIA, MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, SYLWIA OKOŃ, KRZYSZTOF KOWALCZYK, KONRAD TERPIŁOWSKI, SALVADOR PEREZ-HUERTAS, KATSUYOSHI NISHINARI, MACIEJ NASTAJ, [AUT. KORESP.] STANISŁAW MLEKO. Food Hydrocoll. 2021 Vol. 118 Article number 106778, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2021.106778
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD HYDROCOLLOIDS 2021 Vol. 118, Article number 106778
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of our research was to investigate how activation of glass surface by air cold plasma influences changes in the surface properties of gluten deposited on such surface. Indirect cold-plasma treatment of gluten surface caused its modification. The use of plasma-activated surfaces results in smoother surfaces compared to those obtained with non-activated support. Gluten surface obtained on air plasma activated glass has a higher value of apparent surface free energy. It was caused by significant increase in the number of –OH groups influencing the polar component of surface energy. The use of this method can improve the applicability of gluten. Biodegradable containers (pots) can be made and the smaller surface roughness of such a biopolymer will cause less stickiness of earth and different impurities to the surface. Modified gluten can also be used to obtain active packaging and biodegradable films. Less sticking of food products to the smoother packaging surface will result in less food loss when it is removed from the packaging.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48130) wydawnictwo ciągłe #48130

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
11,504
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 kwietnia 2021 10:19
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się