Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Polysaccharides as edible films and coatings: characteristics and influence on fruit and vegetable quality - a review.

Opis bibliograficzny

Polysaccharides as edible films and coatings: characteristics and influence on fruit and vegetable quality - a review. [AUT. KORESP.] ANNA KOCIRA, [AUT.] KATARZYNA KOZŁOWICZ, KATARZYNA PANASIEWICZ, MARIOLA STANIAK, EWA SZPUNAR-KROK, PAULINA HORTYŃSKA. Agronomy-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 5 Article number 813, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy11050813
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 5, Article number 813
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

here has been a significant increase in the development of edible films and coatings inrecent times, and this is expected to have a significant impact on the quality of fruit and vegetables inthe coming years. Consumers expect fresh fruit and vegetables free from pesticide residues, withhigh quality, nutritional value and an extended shelf life. The application of coatings and ediblefilms to fruits and vegetables represents an environmentally friendly approach to an innovativesolution to this problem. Coatings and edible films can act as ecological and biodegradable packaging.The coating strategy involves a combination of natural biopolymers and appropriate preservationmethods. The article presents the applicability, trends and perspectives of polysaccharide coatingsand edible films and their impact on the quality of fruit and vegetables, providing an understandingof their main functions and benefits. Numerous studies show that natural polysaccharides are wellsuited for use as packaging material for fresh fruit and vegetables and can often be an importantalternative to synthetic compounds. Natural polymer materials are a good barrier to oxygen andcarbon dioxide; however, they are characterised by excessive solubility in the water environment,water vapour permeability and low extensibility. The properties of edible coatings can be modifiedby the addition of plasticisers, surfactants, cross-linkers, antimicrobial agents, functional additives,nanosilver particles or fruit and vegetable residues. The use of an electric field is also a promisingtechnology here. The use of polysaccharides for the preparation of edible films and coatings isjustified not only by the possibility of reducing the consumption of packaging made of syntheticpolymer materials but also by the fact that the production of some natural polymers can be madeusing waste products generated during the processing of food raw materials.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48171) wydawnictwo ciągłe #48171

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,949
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 kwietnia 2021 07:58
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się