Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Intestinal digestibility of selected minerals, growth performance and meat quality in turkeys fed diets supplemented with different sources and levels of zinc.

Opis bibliograficzny

Intestinal digestibility of selected minerals, growth performance and meat quality in turkeys fed diets supplemented with different sources and levels of zinc. [AUT.] KAMIL OTOWSKI, ALEKSANDRA DRAŻBO, KATARZYNA OGNIK, KRZYSZTOF KOZŁOWSKI. Ann. Anim. Sci. 2021 Volume 21 Issue 2 s. 675 - 691, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2020-0093
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2021 Volume 21 Issue 2, s. 675 - 691
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

the aim of this study was to determine whether dietary supplementation with zinc oxide nano-particles (np-zno) as a substitute for the conventional zno affects the intestinal digestibility of selected minerals, growth performance and meat quality in turkeys. the replacement of zno with np-zno had no effect on the intestinal digestibility of zn, cu, fe and ca, whereas the lowest dose of supplemental zn reduced zn digestibility. the applied inclusion levels and sources of zn had no effect on the growth performance (except the feed intake) of turkeys, including liveability. no differences in the relative weights of the heart, spleen and bursa of fabricius (except the liver), or the weights of the femur and tibia were found between the dietary treatments. neither the dose nor the source of supplemental Zn influenced carcass dressing percentage or the share of breast, thigh and drumstick muscles in the carcass. In comparison with the highest and moderate doses of zn, the lowest inclusion level of zn contributed to increased yellowness of breast meat (p=0.005). the analyzed doses and sources of supplemental zn exerted varied effects on the redox status of fresh and frozen breast meat. In conclusion, the growth performance of turkeys, carcass yield and composition as well as the redox status of fresh and frozen breast meat were generally similar, regardless of the dietary source and level of Zn. The beneficial effect of Zn addition at 100 mg/kg was improved zn and ca digestibility, and increased redness of breast meat

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48321) wydawnictwo ciągłe #48321

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,667
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 maja 2021 11:36
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się