Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

GC-MS analysis and evaluation of antibacterial and antifungal activity of essential oils extracted from fruit peel of Citrus aurantium L. (Rutaceae) grown in the West Anatolian area.

Opis bibliograficzny

GC-MS analysis and evaluation of antibacterial and antifungal activity of essential oils extracted from fruit peel of Citrus aurantium L. (Rutaceae) grown in the West Anatolian area. [AUT. KORESP.] EMRE SEVINDIK, [AUT.] SINEM AYDIN, MONIKA SUJKA, ELIF APAYDIN, KADRIYE YILDIRIM, GÜRBÜZ PALAS. Erwerbs-Obstbau 2021 Vol. 63 s. 135-142. DOI: 10.1007/s10341-021-00549-7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Erwerbs-Obstbau 2021 Vol. 63, s. 135-142
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, chemical composition and in vitro antibacterial and antifungal effects of essential oils extracted from fruit peel of Citrus aurantium L. grown in West Anatolian ecological conditions, were investigated. Antibacterial and antifungal activities were determined with the use of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) method. Essential oils were obtained in a clevenger apparatus and their compositions were analysed by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). According to the GC-MS results, dl-limonene (72.51%) and hexasiloxane (13.28%) were the major components in the essential oil obtained from C. aurantium Central population. Limonene (77.27%) and hexasiloxane (6.19%) dominated in the samples originated from Germencik region. Limonene (79.77%) was found to be in the highest concentration in the essential oil obtained from C. aurantium Koçarlı population. Limonene (95.70%) followed by β‑myrcene (0.76%) were the major components of the essential oil obtained from Citrus aurantium Nazilli population. MIC values ranged from 2.5 to 5 µL/mL for gram (−) bacteria and from 0.3125 to 5 µL/mL for gram (+) bacteria. Essential oil from Germencik region generally showed the best effect against fungi. Essential oil obtained from Citrus aurantium fruit peel could be an alternative to synthetic antimicrobial agents.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48332) wydawnictwo ciągłe #48332

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,206
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 maja 2021 09:46
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się