Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Optimization of glycerol-water extraction of selected bioactive compounds from peppermint and common nettle.

Opis bibliograficzny

Optimization of glycerol-water extraction of selected bioactive compounds from peppermint and common nettle. [AUT.] GRAŻYNA KOWALSKA, TOMASZ BAJ, [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] JOLANTA SZYMAŃSKA. Antioxidants 2021 Vol. 10 Issue 5 817, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox10050817
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2021 Vol. 10 Issue 5, 817
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Current trends in the industry indicate that extraction solvents should conform with the ideals of so-called “green chemistry”. Therefore, the objective of the presented study was to optimize the conditions for the extraction of polyphenols, flavonoids and chlorophyll from peppermint leaves (Mentha × piperita L., Lamiaceae) and from common nettle leaves (Urtica dioica L., Urticaceae) via green chemistry. The obtained experimental results were subjected to modelling by means of the multiple regression method, while the optimization of the system was addressed via the application of the desirability function. As a result of the use of glycerol–water systems for the extraction of the tested active compounds from mint leaves and nettle leaves, extracts with higher concentrations of polyphenols, flavonoids and chlorophyll were most often obtained, when compared with the use of classical solvents such as water and ethanol. In this work, we demonstrate that the extraction temperature has significant influence on the concentration of the determined components in the extracts. To obtain the highest values of the analysed parameters, leaves of peppermint should be extracted with glycerol–water mixture at the proportions of 30.5:69.5 at a temperature of 50 °C, while the optimal conditions for the extraction of leaves of common nettle were the glycerol–water proportions of 12.5:87.5 and extraction temperature of 20 °C. Comparing the average percentage differences between the highest values of the analysed parameters obtained in the experiment and the approximated values for various temperatures with the level of desirability, one can note a high correlation that, in the analysed examples, amounted to 0.9681. The study showed that glycerol can be an alternative solvent in the extraction of polyphenols, flavonoids and chlorophyll, replacing, e.g., ethanol—which, for various reasons, cannot always be used.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48344) wydawnictwo ciągłe #48344

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,675
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 maja 2021 08:12
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się