Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pulsed electric field (PEF) enhances iron uptake by the yeast Saccharomyces cerevisiae.

Opis bibliograficzny

Pulsed electric field (PEF) enhances iron uptake by the yeast Saccharomyces cerevisiae. [AUT.] KAROLINA NOWOSAD, [AUT. KORESP.] MONIKA SUJKA, [AUT.] U[RSZULA] PANKIEWICZ, DAMIJAN MIKLAVČIČ, MARTA ARCZEWSKA. Biomolecules 2021 Vol. 11 Iss. 6 Article number 850, il., bibliogr.,sum. DOI: 10.3390/biom11060850
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Biomolecules 2021 Vol. 11 Iss. 6, Article number 850
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to investigate the influence of a pulsed electric field (PEF) on the level of iron ion accumulation in Saccharomyces cerevisiae cells and to select PEF conditions optimal for the highest uptake of this element. Iron ions were accumulated most efficiently when their source was iron (III) nitrate. When the following conditions of PEF treatment were used: voltage 1500 V, pulse width 10 μs, treatment time 20 min, and a number of pulses 1200, accumulation of iron ions in the cells from a 20 h-culture reached a maximum value of 48.01 mg/g dry mass. Application of the optimal PEF conditions thus increased iron accumulation in cells by 157% as compared to the sample enriched with iron without PEF. The second derivative of the FTIR spectra of iron-loaded and -unloaded yeast cells allowed us to determine the functional groups which may be involved in metal ion binding. The exposure of cells to PEF treatment only slightly influenced the biomass and cell viability. However, iron-enriched yeast (both with or without PEF) showed lower fermentative activity than a control sample. Thus obtained yeast biomass containing a high amount of incorporated iron may serve as an alternative to pharmacological supplementation in the state of iron deficiency

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48391) wydawnictwo ciągłe #48391

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,064
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 czerwca 2021 11:22
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się