Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Eliciting effect of foliar application of chitosan lactate on the phytochemical properties of Ocimum basilicum L. and Melissa officinalis L.

Opis bibliograficzny

Eliciting effect of foliar application of chitosan lactate on the phytochemical properties of Ocimum basilicum L. and Melissa officinalis L. [AUT. KORESP.] BARBARA HAWRYLAK-NOWAK, [AUT.] SŁAWOMIR DRESLER, KATARZYNA RUBINOWSKA, RENATA MATRASZEK-GAWRON. Food Chem. 2021 Vol. 342 Article number 128358, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128358
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2021 Vol. 342, Article number 128358
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

n increase in the content of secondary metabolites in herbal plants is desirable due to their therapeutic and nutraceutical properties. Therefore, the effects of foliar spray of 100 mg/L or 500 mg/L of chitosan lactate (ChL) on the accumulation of selected phenolics and physiological parameters of basil and lemon balm were investigated. In basil, the concentration of rosmarinic acid (RA) increased after application of 100 mg/L of ChL. In turn, in lemon balm both ChL concentrations increased the accumulation of RA and anthocyanins, while the level of total phenolic compounds (TPC) was elevated only at the dose of 100 mg/L of ChL. Elicitation of basil with 500 mg/L of ChL increased the shoot biomass. Therefore, such an elicitor as ChL can enhance the accumulation of valuable phytochemicals in Lamiaceae species. This simple and non-laborious method can be used for elicitation of herbal plants in production of functional food.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48480) wydawnictwo ciągłe #48480

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,231
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 lipca 2021 08:00
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się