Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Thermographic analysis of the metacarpal and metatarsal areas in jumping sport horses and leisure horses in response to warm-up duration.

Opis bibliograficzny

Thermographic analysis of the metacarpal and metatarsal areas in jumping sport horses and leisure horses in response to warm-up duration. [AUT.] IWONA JANCZAREK, [AUT. KORESP.] WITOLD KĘDZIERSKI, [AUT.] EWELINA TKACZYK, BEATA KACZMAREK, JAROSŁAW ŁUSZCZYŃSKI, KAROLINA MUCHA. Animals 2021 Vol. 11 Issue 7 Article number: 2022;, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ani11072022
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2021 Vol. 11 Issue 7, Article number: 2022;
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study aimed to assess the impact of various types of warm-up on the metacarpal and metatarsal surface temperature in jumping sport horses in comparison to leisure horses, which work usually less intensively. Six clinically healthy sport geldings, contestants in showjumping competitions, and six geldings used for leisure riding were included in the study. The experiment was conducted for four consecutive days, during which the horses were warmed up by walking and trotting for various durations. Images were taken with a FLUKE Ti9 thermal imager to determine the resting, post-effort, and recovery temperature of the dorsal and plantar surface of the metacarpus and metatarsus of the four limbs. The obtained data were analysed with SmartView 4.1. software. The increase of measured rectal and surface temperatures was proportional to the warm-up duration. The surface temperature increase in the distal limb parts in jumping sport horses was greater than in horses used for leisure. The plantar surface was also warmer than the dorsal surface of the metacarpal/metatarsal areas, with a forelimb being warmer than a hind limb. Elevated temperatures after warm-up persist for 30 min in the recovery period, especially in jumping sport horses compared to leisure horses. Thus, the warming up effect is achieved earlier and lasts longer in heavily trained horses than in non-performance horses.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48506) wydawnictwo ciągłe #48506

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,231
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 lipca 2021 13:32
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się