Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

NaCl-induced elicitation alters physiology and increases accumulation of phenolic compounds in Melissa officinalis L.

Opis bibliograficzny

NaCl-induced elicitation alters physiology and increases accumulation of phenolic compounds in Melissa officinalis L. [AUT. KORESP.] BARBARA HAWRYLAK-NOWAK, [AUT.] SŁAWOMIR DRESLER, MARIA STASIŃSKA-JAKUBAS, MAGDALENA WÓJCIAK, IRENEUSZ SOWA, RENATA MATRASZEK-GAWRON. Int. J. Mol. Sci. 2021 Vol. 22 Issue 13 Article number 6844, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms22136844
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2021 Vol. 22 Issue 13, Article number 6844
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In nature, plants usually produce secondary metabolites as a defense mechanism against environmental stresses. Different stresses determine the chemical diversity of plant-specialized metabolism products. In this study, we applied an abiotic elicitor, i.e., NaCl, to enhance the biosynthesis and accumulation of phenolic secondary metabolites in Melissa officinalis L. Plants were subjected to salt stress treatment by application of NaCl solutions (0, 50, or 100 mM) to the pots. Generally, the NaCl treatments were found to inhibit the growth of plants, simultaneously enhancing the accumulation of phenolic compounds (total phenolics, soluble flavonols, anthocyanins, phenolic acids), especially at 100 mM NaCl. However, the salt stress did not disturb the accumulation of photosynthetic pigments and proper functioning of the PS II photosystem. Therefore, the proposed method of elicitation represents a convenient alternative to cell suspension or hydroponic techniques as it is easier and cheaper with simple application in lemon balm pot cultivation. The improvement of lemon balm quality by NaCl elicitation can potentially increase the level of health-promoting phytochemicals and the bioactivity of low-processed herbal products.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48544) wydawnictwo ciągłe #48544

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,208
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 sierpnia 2021 13:31
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się