Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Potentially bioaccessible phenolic and antioxidant potential of fresh and stored lentil sprouts - effect of Lactobacillus plantarum 299v enrichment.

Opis bibliograficzny

Potentially bioaccessible phenolic and antioxidant potential of fresh and stored lentil sprouts - effect of Lactobacillus plantarum 299v enrichment. [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, BARBARA BARANIAK, MAŁGORZATA SIKORA, ANNA JAKUBCZYK, IRENEUSZ KAPUSTA, [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA. Molecules (Basel,Online) 2021 Vol. 26 Issue 8 Article number 2109, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules26082109
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2021 Vol. 26 Issue 8, Article number 2109
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The phenolic and antioxidant potential of potentially bioaccessible fractions of lentil sprouts was studied. Sprouts were cocultivated with a probiotic to obtain a new functional product and further stored in cool conditions. The fraction obtained after buffer extraction and gastric digestion had higher content of phenolics compared to the control (by 20% and 46%, respectively); however, a 9% decrease was observed in samples obtained after gastrointestinal digestion. After gastrointestinal digestion, the highest content of phenolics (278 µg/g d.w.) was determined in the fresh control sprouts. Compounds neutralizing ABTS and hydroxyl radicals, chelating metal ions, and exhibiting strong reducing power were effectively released after gastrointestinal digestion (e.g., the values of the gastrointestinal digestibility index for chelating power and ability to quench hydroxyl radicals significantly exceeded 1 in all studied samples). It was proved that the enrichment of sprouts with a probiotic and further storage significantly improved the antioxidant potential; compared to the fresh control sprouts, an increase by 45% and 10% was determined after the gastric and gastrointestinal digestion, respectively. Lentil sprouts enriched with L. plantarum 299v may be a new functional product characterized by the high antioxidant capacity of the potentially bioaccessible fraction.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48598) wydawnictwo ciągłe #48598

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,927
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 września 2021 08:36
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się