Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The immune status, oxidative and epigenetic changes in tissues of turkeys fed diets with different ratios of arginine and lysine.

Opis bibliograficzny

The immune status, oxidative and epigenetic changes in tissues of turkeys fed diets with different ratios of arginine and lysine. [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] DARIUSZ MIKULSKI, PAWEŁ KONIECZKA, BARTŁOMIEJ TYKAŁOWSKI, MAGDALENA KRAUZE, ANNA STĘPNIOWSKA, ANNA NYNCA, JAN JANKOWSKI. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2021 Vol.11 Article number: 15975, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-021-95529-y
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2021 Vol.11, Article number: 15975
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In the present experiment, it was assumed that the appropriate dietary ratio of arginine (Arg) to lysine (Lys) can improve the immune status and growth performance of turkeys. The aim of this study was to evaluate the effects of two inclusion rates of Arg relative to Lys in turkey diets with Lys content consistent with National Research Council (NRC) recommendations or 10% higher on the immune status of birds and indicators of protein and DNA damage due to oxidation, nitration or epigenetic changes. Another goal was to determine which dietary Arg:Lys ratio stimulates the immune response of turkeys vaccinated against Ornithobacterium rhinotracheale. The experiment was performed on 576 turkeys randomly assigned to four groups with two levels of Lys (low = NRC recommendation or high = NRC + 10%) and two levels of Arg (95% or 105% Arg relative to the content of dietary Lys). It was found that the Lys content of turkey diets should be 10% higher than that recommended by the NRC and combined with the higher Arg level (105% of Lys). Although the above Arg:Lys ratio did not improve the growth performance of birds, it stimulated their immune system and reduced protein nitration as well as protein and DNA oxidation.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48646) wydawnictwo ciągłe #48646

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,997
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 września 2021 11:28
Ostatnia aktualizacja:6 czerwca 2023 09:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się