Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Mathematical modeling of water-soluble astaxanthin release from binary polysaccharide/gelatin blend matrices.

Opis bibliograficzny

Mathematical modeling of water-soluble astaxanthin release from binary polysaccharide/gelatin blend matrices. [AUT.] KATARZYNA ŁUPINA, [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] TOMASZ SKRZYPEK, BARBARA BARANIAK. Colloid Interfac. 2021 Vol. 5 Issue 3 41, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/colloids5030041
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Colloids and Interfaces 2021 Vol. 5 Issue 3, 41
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Water-soluble AstaSana astaxanthin (AST) was loaded into 75/25 blend films made of polysaccharides (carboxymethyl cellulose (CMC), gum Arabic (GAR), starch sodium octenyl succinate (OSA), water-soluble soy polysaccharides (WSSP)) and gelatin (GEL) at levels of 0.25, 0.5, and 1%, respectively. Due to the presence of starch granules in the AST formulation, the supplemented films exhibited increased surface roughness as compared to the AST-free films. Apart from the CMC/GEL carrier, the migration of AST to water (25 °C, 32 h) was incomplete. Excluding the CMC-based carrier, the gradual rise in the AST concentration decreased the release rate. The Hopfenberg with time lag model provided the best fit for all release series data. Based on the quarter-release times (t25%), the 0.25% AST-supplemented OSA/GEL film (t25% = 13.34 h) ensured a 1.9, 2.2, and 148.2 slower release compared to the GAR-, WSSP- and CMC-based carriers, respectively. According to the Korsmeyer–Peppas model, the CMC-based films offered a quasi-Fickian release of AST (n < 0.5) with the burst effect (t100% = 0.5–1 h). In general, the release of AST from the other films was multi-mechanistic (n > 0.5), i.e., controlled at least by Fickian diffusion and the polymer relaxation (erosion) mechanism. The 1% AST-added WSSP/GEL system provided the most linear release profile.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48655) wydawnictwo ciągłe #48655

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 września 2021 09:23
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się