Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Micronized oat husk: particle size distribution, phenolic acid profile and antioxidant properties.

Opis bibliograficzny

Micronized oat husk: particle size distribution, phenolic acid profile and antioxidant properties. [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] WOJCIECH TARASIUK, URSZULA GAWLIK-DZIKI. Materials 2021 Vol. 14 Iss. 18 Article number 5443, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma14185443
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2021 Vol. 14 Iss. 18, Article number 5443
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

at husk (OH; hull) is a by-product generated from oat processing and is rich in insoluble fibre and phenolic compounds. The aim of this work was to study the particle size distribution, antioxidant activity, and phenolic profile of micronized OH. For this purpose, the hull was first sterilized using superheated steam and was then ground using an impact classifier mill. The particle size distribution (PSD) of the ground husk was determined using the laser diffraction method and the parameters characterizing the PSD of the ground husk, and its antioxidant activity were calculated. In addition, UPLC-MS/MS analysis of phenolic acids was also performed. Micronization of the sterilized husk effectively decreased the size of the particles, and with the increasing speed of the rotor and classifier, the median size of the particles (d50) decreased from 63.8 to 16.7 µm. The following phenolic acids were identified in OH: ferulic, caffeic, p-hydroxybenzoic, vanillic, syringic, and synapic acid. Ferulic acid constituted about 95% of total phenolic acids. The antioxidant activity of the obtained extracts increased as the particle size of the micronized husk decreased. The highest half maximal inhibitory concentration (EC50 index) was found for chelating power, and the lowest was found in the case of radical scavenging activity against DPPH.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48705) wydawnictwo ciągłe #48705

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,748
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 września 2021 08:23
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się