Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Chemometric approach to characterization of the selected grape seed oils based on their fatty acids composition and FTIR spectroscopy.

Opis bibliograficzny

Chemometric approach to characterization of the selected grape seed oils based on their fatty acids composition and FTIR spectroscopy. [AUT.] MAŠÁN VLADIMÍR, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, [AUT.] AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, RADOSŁAW A. KYCIA, DARIUSZ KARCZ, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, LIDIA ŚLUSARCZYK, PATRIK BURG. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2021 Vol.11 Article number 19256, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-021-98763-6
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2021 Vol.11, Article number 19256
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Addressing the issues arising from the production and trade of low-quality foods necessitates developing new quality control methods. Cooking oils, especially those produced from the grape seeds, are an example of food products that often suffer from questionable quality due to various adulterations and low-quality fruits used for their production. Among many methods allowing for fast and efficient food quality control, the combination of experimental and advanced mathematical approaches seems most reliable. In this work a method for grape seed oils compositional characterization based on the infrared (FTIR) spectroscopy and fatty acids profile is reported. Also, the relevant parameters of oils are characterized using a combination of standard techniques such as the Principal Component Analysis, k-Means, and Gaussian Mixture Model (GMM) fitting parameters. Two different approaches to perform unsupervised clustering using GMM were investigated. The first approach relies on the profile of fatty acids, while the second is FT-IR spectroscopy-based. The GMM fitting parameters in both approaches were compared. The results obtained from both approaches are consistent and complementary and provide the tools to address the characterization and clustering issues in grape seed oils.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48746) wydawnictwo ciągłe #48746

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,996
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 października 2021 14:29
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się