Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The possibilities of using elicitors in the increase of functional value of winter wheat grain under field conditions.

Opis bibliograficzny

The possibilities of using elicitors in the increase of functional value of winter wheat grain under field conditions. [AUT. KORESP.] KRZYSZTOF RÓŻYŁO, [AUT.] WOJCIECH BISZCZAK, IZABELA JOŚKO, MAGDALENA KUSIAK, MICHAŁ ŚWIECA. Cereal Chem. 2021 Vol. 98 Nr 5 s. 1038-1048, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1002/cche.10443
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CEREAL CHEMISTRY 2021 Vol. 98 Nr 5, s. 1038-1048
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background and objectives One of the ways to increase the content of biologically active substances in plants is elicitation. Elicitors cause moderate stress and induce the activity of antioxidant enzymes and accumulation of secondary metabolites. The study investigated the effect of elicitors on yield, nutrients content as well as phenolics and antioxidant properties of fully ripened winter wheat grain and the expression of genes related to antioxidant enzymes in grain at the milk-dough ripeness stage. Findings Among the elicitors used, only potassium iodide and UV-C significantly decreased the yield. Treatments did not affect phenolics content but distinctly elevated antiradical properties by about 28% in the case of crickets powder and hydrogen peroxide. After the application of L-phenylalanine, the grains were characterized by the highest values of chelating and reducing power. Only the treatment with L-phenylalanine modulated the relative expression level of superoxide dismutase and glutathione peroxidase. Conclusion L-phenylalanine, hydrogen peroxide, and crickets powder showed the most pronounced potential to increase the functional value of the wheat grain. Potassium iodide and UV-C significantly reduced the grain yield, therefore their using as elicitors is questionable. Significance and novelty These results are important for the global economy because increasing the functional value of the grain will improve human health and reduce medical costs.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48775) wydawnictwo ciągłe #48775

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,534
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 października 2021 13:47
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się