Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Rheological and textural properties of emulsion spreads based on milk fat and inulin with the addition of probiotic bacteria.

Opis bibliograficzny

Rheological and textural properties of emulsion spreads based on milk fat and inulin with the addition of probiotic bacteria. [AUT.] KAMIL TOCZEK, PAWEŁ GLIBOWSKI, MONIKA KORDOWSKA-WIATER, KATARZYNA IŁOWIECKA. Int. Dairy J. 2022 Vol. 124 Article 105217, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.idairyj.2021.105217
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Dairy Journal 2022 Vol. 124, Article 105217
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of this study was to optimise the composition of emulsion spreads based on inulin and milk fat with whey protein concentrate (WPC) or lecithin as emulsifiers. Inulin crystal seeds and lactic acid bacteria were added, and the rheological and textural properties of the resulting emulsion spreads were analysed. The optimal concentration of inulin and of milk fat was 20%, and only the emulsion spreads obtained using WPC contained live Lactobacillus acidophilus La-5, Streptococcus thermophilus and Bifidobacterium animalis BB-12 at a level above 107 cfu g−1, which is sufficient to achieve therapeutic effects. The rheological and textural analysis showed that the emulsion spreads were similar to commercial margarines.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48883) wydawnictwo ciągłe #48883

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 listopada 2021 12:26
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 12:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się