Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of nitrate reduction and storage time on the antioxidative properties, biogenic amines and amino acid profile of dry fermented loins.

Opis bibliograficzny

Effect of nitrate reduction and storage time on the antioxidative properties, biogenic amines and amino acid profile of dry fermented loins. [AUT.] MAŁGORZATA KARWOWSKA, [AUT. KORESP.] ANNA KONONIUK. Int. J. Food Sci. Technol. 2021 Vol. 56 Iss. 12 s. 6225-6235, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.15373
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 Vol. 56 Iss. 12, s. 6225-6235
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this work was to evaluate the effect of nitrate reduction and storage time on the content of amino acids and biogenic amines (BAs), total antioxidant capacity (TAC) and antioxidative properties of peptides isolated from dry fermented loins. The results showed that reducing the addition of nitrates increased the amount of BAs formed during storage of dry fermented loins. The lowest TAC value (tested by ABTS assay) was recorded for the sample with the highest nitrate addition (150 mg kg-1 ) at beginning, while the highest value was noted for the sample without nitrate addition at 180 days of storage. The amino acid profile showed that dry fermented loin with the highest addition of nitrate was characterised by a significantly lower content of amino acids, which are precursors of key aroma compounds compared with loin samples with a lower amount of added sodium nitrate. The sum of ranking differences (SRD) indicated that loin sample with traditional addition of nitrate (150 mg kg -1) after 120 days of storage was characterised by the lowest SRD result, which means that they are the closest to the assumed values, that is the lowest content of BAs, the highest antioxidant activity and amino acid patterns recommended by WHO/FAO/UNU Experts

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48976) wydawnictwo ciągłe #48976

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,612
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 listopada 2021 11:31
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się