Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Blackberry leaves as new functional food? Screening antioxidant, anti-Inflammatory and microbiological activities in correlation with phytochemical analysis.

Opis bibliograficzny

Blackberry leaves as new functional food? Screening antioxidant, anti-Inflammatory and microbiological activities in correlation with phytochemical analysis. [AUT. KORESP.] MAGDALENA PACZOWSKA-WALENDOWSKA, [AUT.] ANNA GOŚCINIAK, DARIA SZYMANOWSKA, DOMINIK SZWAJGIER, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, PIOTR SZULC, DAGNA DRECZKA, MAREK SIMON, JUDYTA CIELECKA-PIONTEK. Antioxidants 2021 Vol. 10 Issue 12 Article number 1945, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox10121945
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2021 Vol. 10 Issue 12, Article number 1945
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Blackberry fruits are recognized as functional foods while blackberry leaves are outside this classification and they also contain active compounds with health-promoting potential. Therefore, the aim of this study was the phytochemical analysis of blackberry leaves of varieties (Chester, Loch Ness, Loch Tay and Ruczaj) and screening of their biological activity (antioxidant potential, possibility of inhibition of enzymes, anti-inflammatory and microbial activity). The following compounds from selected groups: phenolic acids (caffeic acid, ellagic acid, gallic acid, syringic acid), flavonols (quercetin, kaempferol) and their glycosides (rutin, isoquercetin, hyperoside) and flavon-3-ols (catechin, epicatechin) were chromatographically determined in the aqueous and hydroalcoholic leaves extracts. All tested blackberry leaves extracts showed antioxidant effects, but the highest compounds content (TPC = 101.31 mg GAE/g) and antioxidant activity (e.g., DPPH IC50 = 57.37 μg/mL; ABTS IC50 = 24.83 μg/mL; CUPRAC IC50 = 62.73 μg/mL; FRAP IC50 = 39.99 μg/mL for hydroalcoholic extracts) was indicated for the Loch Tay variety. Blackberry leaf extracts’ anti-inflammatory effect was also exceptionally high for the Loch Tay variety (IC50 = 129.30 μg/mL), while leaves extracts of the Loch Ness variety showed a significant potential for microbial activity against Lactobacillus spp. and Candida spp. Summarizing, the best multidirectional pro-health effect was noted for leaves extracts of Loch Tay variety.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49034) wydawnictwo ciągłe #49034

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,675
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 grudnia 2021 08:05
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się