Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Application of ozonation as a clean method of herbs freshness prolongation: Experiment and model construction.

Opis bibliograficzny

Application of ozonation as a clean method of herbs freshness prolongation: Experiment and model construction. [AUT. KORESP.] KAROL POSTAWA, [AUT.] KAMILA KLIMEK, MAGDALENA KAPŁAN, EDYTA WRZESIŃSKA-JĘDRUSIAK, MAREK KUŁAŻYŃSKI. J. Food Process Eng. 2021 Vol. 44 Iss. 12 Article number e13913, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jfpe.13913
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Process Engineering 2021 Vol. 44 Iss. 12, Article number e13913
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Ecological food preservation and freshness prolongation is an important issue in the food industry. Most of the common methods required the addition of chemical preservatives which is widely criticized. In this article, a novel approach for herbs keeping by ozonation is presented. The process is studied both in experimental and modeling approaches. The considered parameters were dry mass, l-ascorbic acid concentration, carotenoids, essential oils, flavonoids, and polyphenols content. Also, the antioxidation activity of tested food is verified. The experiment examined the impact of ozonation with concentration up to 0.9 ppm, on the 7-days storage of mint and rosemary in refrigerated conditions. The positive impact of ozone on almost all the tested parameters was proved for moderate concentrations of this factor. The one exception was essential oils, which turned out to be too susceptible for oxidation. The presented mathematical model indicated very good convergence with experimental results—the mean relative error, except essential oil, does not exceed 2% for both of the tested herbs. This indicated clearly that the presented tool can be used for further optimization of the process, with high practical application.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49036) wydawnictwo ciągłe #49036

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,889
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 grudnia 2021 12:47
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się