Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

High-pressure processing at increased temperatures provides enhanced removal of indigenous microbial contamination in beet/carrot juice without damaging the bioactive components.

Opis bibliograficzny

High-pressure processing at increased temperatures provides enhanced removal of indigenous microbial contamination in beet/carrot juice without damaging the bioactive components. [AUT. KORESP.] DOMINIK SZWAJGIER, [AUT.] EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, BOŻENA SOSNOWSKA, WIRGINIA KUKUŁA-KOCH, ROMAN PADUCH, BARBARA SOKOŁOWSKA, ADAM WAŚKO, EWA SOLARSKA. Int. J. Food Sci. Technol. 2022 Vol. 57 Iss. 1 s. 276-289, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.15416
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

n this study, an optimised high hydrostatic pressure process (600 MPa, 15 min, 55 and 65 °C) caused elimination of microbial levels in beetroot/carrot juice (80:20 v/v, pH 4.0) after 28 days of storage (4 °C) (psychrotrophic bacteria, yeast and mould counts below the limit of detection = 0 log cfu mL−1). Room temperature (20 °C) was insufficient for the complete elimination of psychrotrophic bacteria (0.9–2.0 log cfu mL−1 after 7–28 days of storage). No significant (P < 0.05) changes in the polyphenol content were observed (1.11 ± 0.13 in control vs. 1.13 ± 0.13 mg gallic acid mL−1 in samples treated at 65 °C). No significant (P < 0.05) changes in the antioxidant, antiradical activity and biological properties of the high-pressure processing (HPP)-treated juice were observed in the studies involving CCD 841 CoTr and HT29 cell lines. The HPLC-MS analysis confirmed increase in isobetalain, decarboxybetalain and betalain content (by 100%, 14% and 10%) and loss of vulgaxanthin I (by 65%) after HPP at 65 °C. The innovative character of this paper stems from the comprehensive quality assessment (especially experiments involving cell lines) of high-quality, safe beetroot–carrot juice that retains a major part of its bioactive compounds.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49059) wydawnictwo ciągłe #49059

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 grudnia 2021 11:51
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 08:59

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się