Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Comparative examination of bioactive phytochemicals in quince (Chaenomeles) fruits and their in vitro antioxidant activity.

Opis bibliograficzny

Comparative examination of bioactive phytochemicals in quince (Chaenomeles) fruits and their in vitro antioxidant activity. [AUT.] SZYMON BYCZKIEWICZ, DOMINIK SZWAJGIER, [AUT. KORESP.] JOANNA KOBUS-CISOWSKA, [AUT.] OSKAR SZCZEPANIAK, PIOTR SZULC. Emir. J. Food Agric. 2021 Vol. 33 Issue 4 s. 293-302, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Emirates Journal of Food and Agriculture 2021 Vol. 33 Issue 4, s. 293-302
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Chaenomeles fruits are being applied more frequently, mainly due to its high content of bioactive compounds and their positive effect on health condition. Currently, they are raw materials in pharmaceutical, cosmetic and food industries. The aim of work was to characterize cultivar Cido of Chaenomeles japonica and two varietal hybrids: Chaenomeles x californica Gold Kalif and Chaenomeles x californica Maksim under their content of mineral, vitamins, antiradical capacity, organic acids, phenolic acids and flavonols. The content of individual macroelements varied between tested cultivars. Cido was the cultivar with the highest mineral content. In that cultivar Fe was comprised two-fold higher than in cv. Maksim, and Cu level (1.1 mg/100g) doubled the content of that element in cv. Gold Kalif. FRAP test results ranged between 379 μM FeSO4/g DM for cv. Cido and 403 μM FeSO4/g DM for cv. Maksim. Low content of amygdalin was also confirmed in all studied fruits. The highest amygdalin content was found in Cido (39.49 μg/100g), and Gold Kalif contained the fewest amygdalin (18.42 μg/100 g). All the cultivars tested were characterized by the highest content of malic acid (9.22-11.44 mg / g DM), while the main phenolic acid in quince fruits was chlorogenic acid 6953.9 - 8185.5 μg / g DM. The content of organic and phenolic acids depends on the variety of the quince. Due to the high content of phytochemicals in quince fruit and the low content of amygdalin, it seems reasonable to develop new directions of fruit application in food technology and functional food design.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49079) wydawnictwo ciągłe #49079

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,031
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 grudnia 2021 16:29
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się