Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase a by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation.

Opis bibliograficzny

Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase a by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation. [AUT. KORESP.] JOANNA GRZELCZYK, [AUT.] GRAŻYNA BUDRYN, JORGE PENA-GARCIA, DOMINIK SZWAJGIER, ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA, JOANNA ORACZ, HORACIO PEREZ-SANCHEZ. Food Chem. 2021 Vol. 348 Article number 129108, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.129108
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2021 Vol. 348, Article number 129108
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Monoamine oxidase A (MAO-A) is a major enzyme responsible for the deamination of neurotransmitters such as serotonin (5-HT) in the central nervous system. The decrease in 5-HT levels is accompanied by disorders at the affective and somatic levels, leading to depression and disorders of the satiety center. The aim of this study was to evaluate the degree of MAO-A inhibition by chlorogenic acids, as well as green, light-, and dark-roasted coffee extracts and bioactive compounds from beans of the species Coffea canephora and Coffea arabica. Data for analysis was obtained using isothermal titration calorimetry and molecular docking. The results showed that caffeine and ferulic acid, as well as green Robusta coffee, demonstrated the greatest inhibition of MAO-A activity, which may increase the bioavailability of serotonin. We believe that green coffee shows potential antidepressant activity by inhibiting MAO-A, and may be used for treating depression and potentially, type 2 diabetes.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49082) wydawnictwo ciągłe #49082

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,231
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 grudnia 2021 10:32
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się