Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dual functional cholinesterase inhibitors and complexing of aluminum ions of five species of fungi family depended of drying conditions and extraction process - In vitro study.

Opis bibliograficzny

Dual functional cholinesterase inhibitors and complexing of aluminum ions of five species of fungi family depended of drying conditions and extraction process - In vitro study. [AUT.] AGNIESZKA ZAWADZKA, [AUT. KORESP.] JOANNA KOBUS-CISOWSKA, [AUT.] DOMINIK SZWAJGIER, [AUT. KORESP.] OSKAR SZCZEPANIAK, [AUT.] PIOTR SZULC, MAREK SIWULSKI. Lebensm. - Wiss. Technol. 2021 Vol. 154 Article number 112712, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2021.112712
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 Vol. 154, Article number 112712
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The nutritional value of mushrooms is not great but, from the dietary point of view, fungi can bring in many beneficial nutrients such as selenium and some vitamins. In addition, a number of compounds of functional importance have been isolated from fungi. The purpose of this study is to evaluate the effect of the drying process and extraction process from fruiting bodies of selected edible mushrooms for inhibitory activity against cholinesterases and complexation of aluminium ions Al3+. Such mushrooms as champignon (Agaricus bisporus), oyster mushroom (Pleurotus ostereatus), porcini (Boletus edulis), bay bolete (Boletus badius) and golden chanterelle (Cantharellus cibarius) were examined. It was shown that the tested samples exhibited inhibitory activity against acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase. The extracts also had the ability to complex aluminum ions, with the porcini and oyster mushroom extracts characterized by the highest ability among the samples tested. The activity did not depend on how the extraction process was carried out. Convection drying, however, proved to be a more favorable dehydration method compared to freeze drying in terms of the properties tested.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49083) wydawnictwo ciągłe #49083

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,056
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 grudnia 2021 10:39
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się