Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The content of biogenic amines in Rondo and Zweigelt wines and correlations between selected wine parameters.

Opis bibliograficzny

The content of biogenic amines in Rondo and Zweigelt wines and correlations between selected wine parameters. [AUT.] ANNA STÓJ, [AUT. KORESP.] JUSTYNA PŁOTKA-WASYLKA, [AUT.] VASIL SIMEONOV, MAGDALENA KAPŁAN. Food Chem. 2022 Vol. 371 Article number 131172, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.131172
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2022 Vol. 371, Article number 131172
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of this study was to evaluate the content of biogenic amines (BAs) in wines using dispersive liquid-liquid microextraction-gas chromatography-mass spectrometry (DLLME-GC-MS). An additional objective was to assess the correlations between selected parameters characterizing the samples such as the content of BAs, sugars, and organic acids, pH, and total acidity. Wines produced from the same grape variety in which alcoholic fermentation (AF) was carried out by different yeast strains and in which malolactic fermentation (MLF) was spontaneous, differed in the content of biogenic amines. The concentrations of putrescine, cadaverine and tryptamine were higher in the Rondo wines (237-405, 34.04-61.11,

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49152) wydawnictwo ciągłe #49152

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,800
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 stycznia 2022 08:56
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 10:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się