Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Knowledge on the complementary feeding of infants olderthan six months among mothers following vegetarian and traditional diets.

Opis bibliograficzny

Knowledge on the complementary feeding of infants olderthan six months among mothers following vegetarian and traditional diets. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA KOSTECKA, [AUT.] JOANNA KOSTECKA-JARECKA. Nutrients 2021 Vol. 13, Issue 11 Article number 3973, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu13113973
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2021 Vol. 13, Issue 11, Article number 3973
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Solid foods should be introduced not later than the age of six months, regardless of whether the family adheres to a traditional, vegetarian, or vegan diet. The aim of this study was to compare the knowledge on the complementary feeding of infants older than six months among mothers who adhere to traditional and vegetarian diets and to identify problems that require the assistance of a dietician. A total of 251 mothers of children aged 10–12 months participated in the study. Only 10% of vegetarian mothers declared that they had placed their children on a vegetarian diet, whereas 36 mothers adhered to a lacto-ovo-vegetarian diet during complementary feeding in the first year of life. Mothers adhering to a traditional diet were characterized by lower levels of knowledge (4.1 ± 2.3 points) than vegetarian mothers (5.3 ± 2.1 points). Mothers following a traditional diet were more likely to indicate a higher than recommended number of daily meals (OR = 1.76; Cl: 1.31–1.97, p < 0.001). Significant differences were noted in the respondents’ adherence to the BLW method, which was more readily implemented by vegan (p < 0.05) and lacto-vegetarian (p < 0.05) mothers and was least popular among mothers following a traditional diet (OR = 0.81; CI: 0.66–1.23, p < 0.04). Vegetarian mothers unnecessarily delayed the introduction of gluten and potentially allergizing foods to the children’s diets, sometimes even past the age of 12 months.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49188) wydawnictwo ciągłe #49188

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,706
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 stycznia 2022 11:04
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się