Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analysis of fatty acids in subcutaneous fat of berrichon du cher and suffolk heavy lambs in semi-intensive production systems in Slovakia.

Opis bibliograficzny

Analysis of fatty acids in subcutaneous fat of berrichon du cher and suffolk heavy lambs in semi-intensive production systems in Slovakia. [AUT. KORESP.] MARTA ORAVCOVÁ, [AUT.] MILAN MARGETIN, JAROSLAV BLAŠKO, ANDRZEJ JUNKUSZEW. Slovak J. Anim. Sci. 2021 Vol.54 Issue 4 s. 186-194, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Slovak Journal of Animal Science 2021 Vol.54 Issue 4, s. 186-194
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the study was to determine the content of fatty acids (FAs) in subcutaneous fat from tailhead area of heavy lambs of Berrichon du Cher (BE) and Suffolk (SF) breeds. Lambs of both sexes were kept in semi-intensive production systems (SI1 and SI2). The production systems differed in nutrition during period of two weeks before slaughter: BE/SI1 lambs were fed with hay and concentrates, SF/SI2 lambs were on pasture and dam milk. The analysis of variance with two factors − breed/production system (BE/SI1, SF/SI2) and lamb sex (males, females) was applied to investigate differences between lamb groups. The content of essential FAs (sum of linoleic and α-linolenic acids), determined by a gas chromatography method, was higher (P < 0.001) in subcutaneous fat of BE/SI1 lambs (2.90 g.100 g-1 FAME) when compared to SF/SI2 lambs (2.53 g.100 g-1 FAME). The contents of arachidonic and docosapentaeonic acids were higher (P < 0.05) in BE/SI1 lambs (0.08 and 0.15 g.100 g-1 FAME) than in SF/SI2 lambs (0.05 and 0.12 g.100 g-1 FAME), whereas the contents of eicosapentaeonic and docosahexaenoic acids did not differ between groups. The content of conjugated linoleic acid (CLA) was higher (P < 0.001) in SF/SI2 lambs than in BE/SI1 lambs (1.84 and 1.09 g.100 g-1 FAME). In relation to sex, the content of CLA in ewe lambs (1.60 g.100 g-1 FAME) was higher (P < 0.05) than in ram lambs (1.33 g.100 g-1 FAME). The content of docosapentaeonic acid was also higher (P < 0.05) in ewe lambs (0.16 vs. 0.12 g.100 g-1 FAME). These findings contribute to expanding knowledge about sheep breeds in Slovakia.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49205) wydawnictwo ciągłe #49205

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 stycznia 2022 08:54
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się