Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dipeptidyl peptidase IV inhibitory peptides generated in dry-cured pork loin during aging and gastrointestinal digestion.

AUT. KORESP. PAULINA KĘSKA, AUT. JOANNA STADNIK.

Opis bibliograficzny

Dipeptidyl peptidase IV inhibitory peptides generated in dry-cured pork loin during aging and gastrointestinal digestion. [AUT. KORESP.] PAULINA KĘSKA, [AUT.] JOANNA STADNIK. Nutrients 2022 Vol. 14, Issue 4 Article number 770, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu14040770
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2022 Vol. 14, Issue 4, Article number 770
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The ability of peptides from an aqueous and salt-soluble protein extract of dry-cured pork loins to inhibit the action of dipeptidyl peptidase IV was determined. This activity was assessed at different times of the production process, i.e., 28, 90, 180, 270 and 360 days. The resistance of the biological property during the simulated digestive process was also assessed. For this, the extracts were hydrolyzed with pepsin and pancreatin as a simulated digestion step of the gastrointestinal tract and fractionated (>7 kDa) as an intestinal absorption step. The results indicate that dried-pork-loin peptides may have potential as functional food ingredients in the prevention and treatment of type 2 diabetes mellitus. In particular, the APPPPAEV, APPPPAEVH, KLPPLPL, RLPLLP, VATPPPPPPK, VPIPVPLPM and VPLPVPVPI sequences show promise as natural food compounds helpful in maintaining good health.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49245) wydawnictwo ciągłe #49245

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 lutego 2022 08:24
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 11:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się