Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

A comparison of phenotypic variation in Triticum durum Desf. genotypes deposited in gene banks based on the shape and color descriptors of kernels in a digital image analysis.

Opis bibliograficzny

A comparison of phenotypic variation in Triticum durum Desf. genotypes deposited in gene banks based on the shape and color descriptors of kernels in a digital image analysis. [AUT.] ELZBIETA SUCHOWILSKA, [AUT. KORESP.] MARIAN WIWART, [AUT.] URSZULA WACHOWSKA, WIOLETA RADAWIEC, MACIEJ COMBRZYŃSKI, DARIUSZ GONTARZ. PloS One 2022 Vol. 17 Iss. 2 Article number e0259413, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0259413
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PloS One 2022 Vol. 17 Iss. 2, Article number e0259413
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Durum wheat is the tenth most valuable crop on a global scale. The aim of this study was to compare the phenotypic variation of T. durum accessions of different origin with contemporary spring cultivars of this cereal species. One hundred and two accessions and 12 contemporary cultivars of Triticum durum Desf. as well as Kamut® wheat (T. turanicum), a Triticum species closely related to T. durum, were analyzed. The aim of this study was to describe the degree of variation in the phenotypic traits of grain and selected traits associated with technological quality. The examined genotypes were characterized by considerable phenotypic variation, and they can be a valuable source of material for genetic recombination in durum wheat breeding. The analyzed accessions were characterized by a higher average content of protein (16.48 vs. 14.56%) and wet gluten (38.04 vs. 32.07%), higher Zeleny sedimentation values (69.7 vs. 60.4ml), and higher flour strength (W index values of 404.64 vs. 353.47) than the reference cultivars. The kernels of the evaluated accessions and cultivars did not differ significantly in average crease depth, but significant differences were observed in the values of descriptors directly linked with kernel size, especially kernel image area and minimal Feret diameter. The traits responsible for the processing suitability of grain were more strongly correlated with color descriptors than shape descriptors, which suggests that color parameters can be used to select high-quality breeding material. The analyzed accessions have two major weaknesses, namely relatively low yields (22.6 dt ha-1 on average) and undesirable grain color, indicative of low carotenoid concentration. The accessions deposited in gene banks do not meet the relevant agronomic requirements. However, both grain yield and carotenoid concentration are polygenic traits which can be improved if desirable combinations of QTLs are assembled in breeding lines and cultivars.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49264) wydawnictwo ciągłe #49264

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 lutego 2022 11:01
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 09:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się