Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Meat quality – genetic background and methods of its analysis.

Opis bibliograficzny

Meat quality – genetic background and methods of its analysis. [AUT.] MAREK KOWALCZYK, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA, [AUT.] MICHAŁ PRASOW, PIOTR DOMARADZKI, ANNA LITWIŃCZUK. Czech J. Food Sci. (Print) 2022 Vol. 40 Issue 1 s. 15-25, il., bibliogr., sum. DOI: 10.17221/255/2020-CJFS
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Czech Journal of Food Sciences (Print) 2022 Vol. 40 Issue 1, s. 15-25
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Growing consumer awareness is forcing food producers to supply raw material and products of increasingly high quality and health-promoting properties. Knowledge of the genetic background of quality characteristics is taking on great importance, enabling selection based on molecular markers. The increasing throughput of molecular techniques, in combination with an expanding bioinformatics infrastructure, is leading to continual improvement in understanding of the molecular mechanisms influencing meat quality. This has resulted in the identification of polymorphic nucleotides [single nucleotide polymorphisms (SNPs)] showing a relationship with meat characteristics such as tenderness [polymorphism in the calpain (CAPN ) and calpastatin (CAST ) genes], marbling [diacylglycerol o-acyltransferase 1 (DGAT1)], colour, pH and water-holding capacity (WHC) [CAST, stearoyl-CoA desaturase (SCD) and others], and fatty acid profile (SCD1). An increasingly wide range of methods is used for analysis, from techniques based on amplification of nucleic acids [polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) and amplification refractory mutation system-PCR (ARMS-PCR)] through Sanger sequencing to high-throu-ghput next-generation sequencing (NGS) techniques. This paper is a review of the literature on polymorphism of genes determining the quality characteristics of meat and molecular methods used to detect them.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49270) wydawnictwo ciągłe #49270

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,300
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 lutego 2022 11:50
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 08:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się