Pozyskiwanie i przydatność technologiczna osłonek naturalnych (Acquisition and technological usefulness of natural casings)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Osłonki naturalne są najczęściej uzyskiwane z produktów pochodzenia zwierzęcego. W większości przypadków są to fragmenty układu pokarmowego zwierząt takich jak: bydło, trzoda chlewna, owce. Jelita naturalne są wykorzystywane do produkcji prawie wszystkich rodzajów wyrobów mięsnych, co wiąże się z wieloma korzystnymi cechami dla przemysłu mięsnego. Głównymi właściwościami technologicznymi, które je charakteryzują są: wysoka przepuszczalność dymu podczas procesu wędzenia, duża elastyczność niezbędna podczas napełniania, możliwość szybkiego gotowania bez utraty charakterystycznego zapachu kiełbasy, a także doskonale konserwują smak i zapach wędlin.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 4 marca 2022 09:43 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 26 sierpnia 2025 12:51 |