Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Surface properties of Ti6Al7Nb alloy: surface free energy and bacteria adhesion.

Opis bibliograficzny

Surface properties of Ti6Al7Nb alloy: surface free energy and bacteria adhesion. [AUT. KORESP.] MONIKA KRZYWICKA, [AUT.] JOLANTA SZYMAŃSKA, SZYMON TOFIL, ANNA MALM, AGNIESZKA GRZEGORCZYK. J. Func. Biomater. 2022 Vol. 13 Iss. 1 Article number 26, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/jfb13010026
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Functional Biomaterials 2022 Vol. 13 Iss. 1, Article number 26
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The laser micro-machining was carried out on a station equipped with a TruMicro 5325c laser emitting ultraviolet radiation (343 nm wavelength) in picosecond pulses. On the surface of the Ti6Al7Nb alloy, dimple texturing with a constant diameter of ~200 μm, different depths (from ~5 to ~78 μm) and density (from 10% to 50%) were produced. The value of surface free energy was determined with the Owens–Wendt method using two measuring liquids: distilled water and diodomethane. The Staphylococcus epidermidis strain was used to test the adhesion of bacteria. It was found that the surface free energy value is influenced by both of the texture parameters (density, depth). The density also affects the potential for biofilm formation. Based on the analysis, it was shown that with an increase in surface free energy, the number of adhering microorganisms increases exponentially. Moreover, the study shows that there is a correlation between the number of adhering microorganisms and surface free energy.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49299) wydawnictwo ciągłe #49299

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,800
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 marca 2022 12:07
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 10:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się