Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of a hydrolysed salmon and pea hypoallergenic diet application in dogs and cats with cutaneous adverse food reaction.

Opis bibliograficzny

Evaluation of a hydrolysed salmon and pea hypoallergenic diet application in dogs and cats with cutaneous adverse food reaction. [AUT. KORESP.] MARCIN SZCZEPANIK, [AUT.] MARCIN GOŁYŃSKI, PIOTR WILKOŁEK, GRZEGORZ KALISZ. Pol. J. Vet. Sci. 2022 Vol. 25 Nr 1 s. 67-73, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24425/pjvs.2022.140842
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POLISH JOURNAL OF VETERINARY SCIENCES 2022 Vol. 25 Nr 1, s. 67-73
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Cutaneous adverse food reaction (CAFR) is a common disease, affecting about 1-2% of dogs and cats. Diagnosis of the CAFR is made through elimination diet coupled with diet challenge, as methods like skin tests, patch tests, basophil degranulation tests and assessment of IgG and IgE serum levels are not sensitive enough. A partially hydrolysed salmon and pea hypoallergenic diet was evaluated in the diagnosis and treatment of CAFR in dogs and cats. The diet was used in the treatment of 13 dogs and 12 cats for 10 weeks. The Pruritus Visual Analog Scale (PVAS; dogs and cats), Canine Atopic Dermatitis Extent and Severity Index (CADESI-04; dogs) and the Scoring Feline Allergic Dermatitis (SCORFAD; cats) were used for effectiveness evaluation. In dogs, a significant decrease was reported in both CADESI-04 (from 17.3±7.5 to 10.15±7.4; p=0.028) and PVAS (from 7±1.3 to 4.76±1.8; p=0.003) after four weeks of treatment. Also in cats, both the PVAS (from 6.75±1.8 to 4±2.3; p=0.006) and SCORFAD (from 4.16±1.9 to 2.58±1.2; p=0.029) decreased significantly after four weeks. After eight weeks, a significant improvement was observed in almost all the animals. Evaluated diet was useful in the treatment of the CAFR in dogs and cats.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte repositorium Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49353) wydawnictwo ciągłe #49353

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,800
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 marca 2022 10:45
Ostatnia aktualizacja:4 lipca 2023 09:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się