Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Minimum velocity of impingement fluidization for parachute-shaped vegetables.

Opis bibliograficzny

Minimum velocity of impingement fluidization for parachute-shaped vegetables. [AUT. KORESP.] DARIUSZ GÓRAL, [AUT.] TOMASZ GUZ, URSZULA PANKIEWICZ. Sustainability 2022 Vol. 14 Iss. 7 Aticle number 4257, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su14074257
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2022 Vol. 14 Iss. 7, Aticle number 4257
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Accurate calculation of the minimum fluidization velocity makes it possible to reduce raw material losses due to the use of excessively high or excessively low air velocities. This is particularly true for impingement fluidization, which is little studied, especially when treating parachute-shaped raw material. This paper focused on determining the drag coefficient for cauliflower florets, mush- rooms, and broccoli. Analysis of the critical particle lift velocity showed that the lowest value of the drag coefficient was found for mushrooms (0.9). The parachute-shaped vegetables analyzed had a large scatter of drag coefficient values associated with their specific shape (standard deviation: mushrooms 0.10 broccoli 0.14, and for cauliflower 0.15). The measured mean values of the minimum fluidization velocity of the tested vegetables in the impingement fluidization method ranged from 6.9 m·s−1 to 10.97 m·s−1. Application of the procedure recommended by Shilton and Narajan for calculating the minimum fluidization velocity on the basis of the shape coefficient ε resulted in large discrepancies between the calculated and experimental values (from 2.4 m·s−1 to 3.8 m·s−1).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49361) wydawnictwo ciągłe #49361

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 kwietnia 2022 11:36
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 10:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się